duminică, 26 august 2007

fericire fara pret

"il iubesc pe petre. si el ma iubeste. sunt fericita."
si atunci, alina draga, de ce il presezi pe petre sa te ia de nevasta? sa te bage-n randul lumii, sa-ti ofere "statut social" si siguranta de femeie la casa ei?
de ce, alina, nu-ti traiesti fericirea?

a, o sa te mariti cu petre si o sa fii si mai fericita. un timp. pe urma, dintr-o data, o sa ti se para ca sunteti prea inghesuiti in garsoniera iubirii voastre, ca rujurile ti se amesteca neigienic cu lamele lui de ras si pantofii, ah, pantofii nu-ti mai incap in dulapul de pe hol.
"o camera in plus m-ar face fericita". nu, alina? te-ar face, nu?
fericita te-ar face si un mixer de bucatarie, sa nu mai plangi cand tai ceapa julien pentru eternele mancaruri cu sos, preferatele lui petre.
"as fi fericita ca petre sa-si petreaca mai mult timp cu mine in loc sa deseneze intruna la planseta aia, nenorocita aia de planseta fir-ar a dracului, ca-mi vine sa dau cu ea de pamant!'"
...si un televizor lcd cu pixeli plus si diagonala de 82..., parca si masina ar trebui schimbata si cel mai mult, cel mai mult ai avea fericirea la picioare intr-un concediu la ibitza. sau la mallorca, la dracu', de ce sa-ti mai intinzi cortul pe plaja de la corbu?
da, alina, si-n vreme ce prezumtiva ta fericire o sa capete noi fete, dorinte si cautari, o sa te trezesti nefericita, o sa te trezesti intrebandu-te unde a disparut farmecul iubirii, o sa te trezesti tanjind dupa vremurile in care fericirea insemna doar sa te pierzi in ochii iubitului tau.

fericirea nu se livreaza la pachet. ea, fericirea, locuieste in fiecare dintre noi. nu trebuie decat sa lasi usile sufletului deschise. nu trebuie decat sa renunti la gandul ca fericirea se poate obtine pacalind-o cu vreo moneda de schimb. sau ca o poti pastra doar pentru ca ai intalnit-o odata, vreodata.
fericirea nu are pret. poate tocmai de-asta pare uneori atat de greu de obtinut.

3 comentarii:

mitica spunea...

Tot mai des inlocuim fericirea de " a fi" cu fericirea de "a avea". E un semn al batranetii, sau de decadenta a lumii in care traim? Sper sa mor asa cum sunt: iubind seraficul, idealul, chiar neputinta, dar niciodata posesia, avutul, carnea slinoasa a banului...

zuzeta spunea...

"a avea" capata, din pacate, conotatii care te duc cu gandul la fericire numai pentru ca iti satisfac nevoile, orgoliile ba uneori si neimplinirile din alte planuri. acea numita "fericire" de a avea este practic una compensatorie.
...si,poftim, eu sunt femeie, iubesc banii. imi confera pe langa placutul sentiment de confort si iluzia de libertate. dar niciodata, niciodata, banii nu mi-au adus fericirea pe care mi-au provocat-o seraficul, idealul, chiar neputinta...

sayadinna spunea...

a fi fericit=a simti..
parerea mea:)